Log in
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


Wachtwoord vergeten?

Registreer u nu!
Hoofdmenu

Deze rasstandaard is opgesteld door:

De heer G.J. van Dijk (Dyenga)
Te Helmond
Op 27-8-2007

De heer van Dijk is ten tijde van het schrijven van deze tekst besmet geweest met "het dolle dober virus" en is dus niet verantwoordelijk te houden voor welke uitspraak dan ook die gedaan wordt in de onderstaande tekst.

De webmaster zijn al HELEMAAL niet verantwoordelijk voor alle onzin die hieronder beschreven wordt

De Dolle Dober Rasstandaard

Oorsprong: Moerdijk
Gebruik: Geleide-, Waak- en Verdedigingshond, maar bovenal recreatieve gezinshond
Classsificatie B.C.I.:
Groep 2: Pinchers en Schnauzers, Molossers en Schweizer Sennehonden.
Sectie 2: Hopeloze gevallen

KORT OVERZICHT VAN DE GESCHIEDENIS
Het ras van de Dolle Dobermanns voert in eerste instantie de naam van haar eerstbekende fokker Friedrich Louis Dobermann die woonde in Apolda, Duistland. De Dolle Dobermann heeft zich gedurende de tijd ontwikkeld vanuit het ras de Dobbermann. In 2007 is de afspliting echter definitief geworden en kent het ras slechts één stammoeder, tw. Dobermann Beau uit Moerdijk.

1. ALGEMENE VERSCHIJNING
De Dolle Dobermann is middelgroot, krachtig en gespierd gebouwd en heeft minimaal twee bouten los.

2. BELANGRIJKE MAATVERHOUDINGEN (PROPORTIES)
De bouw is haast vierkant, dit geldt in het bijzonder voor de reu. De lengte van de romp (van het borstbeen tot de zitbeenknobbel) mag de schofthoogte bij reuen met niet meer dan 50% en bij teven met niet meer dan 100% overtreffen.

3. HET KARAKTER
De Dolle Dobermann is van huis uit vriendelijk en vredelievend, zeer humoristisch, zeer aanhankelijk in het gezin en houdt van kinderen. Een middelmatig temperament en een middelmatige scherpte zijn meegenomen maar niet vereist. De Dolle Dobermann ligt graag op de bank, in bed, in het water, in de modder, op de tap, maar het liefste toch OP het vrouwtje.

4. HET HOOFD
Passend bij het lichaam en in een verhouding van maximaal 10:1. De oren, (al dan niet gecoupeerd) ogen, neus en lippen moeten fysiek zijn verbonden met het hoofd. Het dragen van een bril, oorbellen, oogschaduw en lippenstift is toegestaan. Kuiltjes en builtjes, niet groter dan een knikker, zijn eveneens toegestaan.
DE TANDEN: de Dolle Dobermann dient minimaal te beschikken over voortanden van een dusdanige grootte dat voor eenieder duidelijk zichtbaar wordt dat hij of zij door de Dolle Dobermann wordt uitgelachen. Aan de kiezen en hoektanden worden geen eisen gesteld. Aan het dragen van een kunstgebit wordt slechts een eis gesteld; deze mag niet vastgelijmd worden, het moet als projectiel kunnen woren ingezet.

5. DE HALS
In verhouding tot het hoofd en lichaam van goede lengte. In het kader van de nieuwsgierigheid mag de hals wel tweemaal zolang zijn als normaal. Hij is droog en gespierd en geschikt voor het dragen van een sierlijke halsketting of stropdas.

6. HET LICHAAM
De SCHOFT: deze moet vooral bij reuen in hoogte en lengte geprononceerd zijn en daardoor de van het kruis af stijgende ruglijn bepalen. Bij de teef wordt niet zo streng gekeken i.v.m. het dragen van een keukenschortje.
DE RUG: deze is kort en vast. De rug en lendenen moeten van een goede breedte zijn en goed gespierd. De rug dient een behoorlijke kromming te kunnen doorstaan, dit i.v.m. het vele lachen wat een Dolle Dobermann doet. De teef mag in de lendenen iets langer zijn vanwege de voor de tepels benodigde plaats. Bij de teef moet er sprake zijn van de volgende minimale tepelverdeling; 1 tepel voor volle melk, 1 voor halfvolle melk, 1 voor aarbeienshake en minimaal 2 tepels voor bier.

HET KRUIS: dit moet vanaf het heiligbeen in de richting van de staartaanzet gering, dus nauwelijks waarneembaar, afvallen. Het is toegestaan om een wijwaterbakje aan te brengen.
DE STAART: ongecoupeerd dient de staart geschikt te zijn voor het dragen van kerstverlichting en gecoupeerd dient deze het dragen van een strikje mogelijk te maken.
DE BUIKLIJN: van het einde van het borstbeen tot het bekken is de buik duidelijk opgetrokken.
DE TEELBALLEN: bij reuen moeten beide teelballen, normaal ontwikkeld, zich zichtbaar in het scrotum bevinden. Een leeg zakje is echter ook toegstaan.


7. DE LEDEMATEN
Deze dienen goed te zijn ontwikkeld om het vreemde en recreatieve gedrag van de Dolle Dobermann te ondersteunen. Voldoende spiermassa en geoliede gewrichten zijn noodzakelijk. De nagels dienen, mits niet gelakt, zwart te zijn .

8. HET GANGWERK
Het gangwerk is zowel voor het recreatief vermogen, alswel voor het exterieur van bijzonder belang. De gang moet elastisch, elegant, soepel, maar bovenal maf zijn.
.
9. DE HUID
De huid zit overal strak en is goed gepigmenteerd. Jeugdpuistjes dienen zich op tweejarige leeftijd te openbaren. De huid op het hoofd dient dusdanig soepel te zijn zodat de lachrimpels duidelijk zichtbaar zijn.

10. DE BEHARING
10.1 De gesteldheid van het haar: het haar is kort, hard en dicht. Het ligt vast en glad en is gelijkmatig over het gehele oppervlak verdeeld. Onderwol is niet geoorloofd, een permanentje wel.
10.2 DE KLEUR: de kleur is hoofdzakelijk zwart of donkerbruin met roestrode, scherp afgetekende zuivere brand. Andere kleuren vormen echter geen belemmering.


Wanneer u denkt dat uw hond voldoet aan bovenstaande raskenmerken, dan kunt u een verzoek indienen bij Roy en Linda om uw hond in te laten schrijven in het stamboomboek!
U krijgt dan op termijn uw stamboon thuisgestuurd.

De reacties zijn eigendom van de posters. We zijn niet voor de inhoud verantwoordelijk.
Poster Onderwerp
Bentley
Gepost: 27-11-2008 7:25  Aangepast: 27-11-2008 7:25
Dit is een echte DOLLE!
Lid sinds: 28-07-07
Van:
Aantal posten: 6659
 Re: De Dolle Dober Rasstandaard
't klopt helemaal bij die dollen van ons!
Rolan
Gepost: 25-11-2008 9:37  Aangepast: 25-11-2008 9:37
Dit is een echte DOLLE!
Lid sinds: 05-08-07
Van: Oldenzaal
Aantal posten: 6517
 Re: De Dolle Dober Rasstandaard
tja echt Rena...
Xena
Gepost: 24-11-2008 19:25  Aangepast: 24-11-2008 19:25
Niet verlegen
Lid sinds: 23-11-08
Van: Den Haag
Aantal posten: 28
 Re: De Dolle Dober Rasstandaard
Hahaha, ge-wel-dig!!
Ik verwacht dat Xena hier ook snel aan zal gaan voldoen.
Carla
Gepost: 14-09-2008 23:11  Aangepast: 14-09-2008 23:11
Moderator
Lid sinds: 02-08-07
Van: Roosendaal
Aantal posten: 7933
 Re: De Dolle Dober Rasstandaard
Jee hoelang kom ik nu al hier?? Dit is de eerste keer dat ik het gelezen heb!!! Mijn Sam voldoet gelukkig aan al de eisen!
Groetjesssssssssssssssss
Anoniem
Gepost: 16-10-2007 21:39  Aangepast: 16-10-2007 21:39
 Re: De Dolle Dober Rasstandaard
die is leuk haha aan wil wel een stamboom voldoet volgens mij wel aan de eissen

copyright (c) 2014 www.hetdolledoberforum.nl / www.dobermannforum.nl